Kardoen

 

Cynara cardunculus

Lijkt op:

Artisjok (qua smaak), selderij (qua vorm)

Een snelle introductie

Kardoen is een distelachtige groente die populair is in het Middellandse Zeegebied. De lange steel is het eetbare deel van de plant, en hoewel het eruit ziet als een stekelige selderij, doet de smaak meer denken aan (een wat bittere) artisjok. De plant wordt groot en heeft doornige, bleekgroene / zilveren bladeren, evenals mooie, grote, paarse bloemen die op artisjokken lijken. De bitterheid van kardoen wordt aanzienlijk verminderd door de stelen te koken. Houd er bij het plannen van de maaltijd rekening mee dat kardoen ongeveer 30 minuten tot 1 uur moet worden gekookt om zacht te worden.

Bewaren

Kardoen kan een paar dagen worden bewaard in de groentelade van de koelkast. De stelen kleuren snel bruin maar ze zijn dan nog prima eetbaar.

Seizoen

Lente en late herfst tot winter.

Bereidingssuggesties

We maken de kardoen voor je schoon op de tuin door de bladeren en de meeste takken eraf te halen, maar we raden toch aan om wat voorzichtig te zijn bij het hanteren van deze groente :). Als je niet wil dat je handen bruin worden, kunt je ze het beste met handschoenen aan schillen (kardoen heeft hetzelfde bruinende effect als artisjokken). Gebruik eventueel een mes om de zilveren draadjes langs de steel te verwijderen. Bewaar de schoongemaakte kardoen in wat water met citroen om overmatig bruin worden te voorkomen. Kardoen is vooral populair in de Italiaanse keuken, waar ze op verschillende manieren wordt bereid, variërend van eenvoudig geblancheerd of gebakken voor bijgerechten en pasta's tot meer uitgebreide bereidingen zoals paneren en braden of het maken van een kardoengratin. Onze favoriete manier om kardoen te bereiden, is door er een op bechamel gebaseerde ‘witte’ lasagne van te maken. Stadsgroenteboer Milo deelt via onderstaande link zijn eigen recept.

Recepten

Maak deze groenten tajine en voeg hier kardoen aan toe.

Of maak deze heerlijke kardoen lasagna van Milo.

 
Milo Buur