Erwtenscheuten
Lijkt op:
Tuinboon toppen
Een snelle introductie
Erwtenscheuten zijn de bladeren van jonge erwten planten. Ze groeien in bakken op de zaaitafels van onze kas of direct in het veld. Als de scheuten jong zijn kunnen ze rauw aan salades worden toegevoegd of op sandwiches worden gebruikt. Wat later in het seizoen is het het lekkerst om de scheuten gekookt te gebruiken.
Bewaren
We raden aan aan om erwtenscheuten in koud water te wassen (we wassen ze wel voor op de boerderij maar er kan nog wat aarde op zitten) en ze vervolgens op een theedoek even te drogen. Het is belangrijk om ze in de koelkast te bewaren in een gesloten plastic zakje of een gesloten bakje, anders blijven ze niet lang vers.
Seizoen
Lente en herfst (bij ons, want in principe zijn ze het hele jaar door te telen).
Bereidingssuggesties
Erwtenscheuten kunnen, als ze nog heel jong zijn, rauw worden toegevoegd aan sandwiches en salades. Heb je wat grotere erwtenscheuten in het pakket dan kun je ze het beste gekookt gebruiken. Je kunt natuurlijk ook altijd gewoon even proeven of je de scheuten mals genoeg vindt om rauw te eten of niet. Soms kun je de onderste steeltjes het beste verwijderen omdat die wat houterig kunnen zijn.
Recepten
Ons eigen recept voor gebakken erwtenscheuten met knoflook en stukjes citroen
Geroerbakte erwtenscheuten met gember en knoflook
Pasta met citroen, parmezaanse kaas en ertwenscheuten
Nigel Slaters recepten met erwtenscheuten voor de Guardian
Maak je een salade met jonge erwtenscheuten? Stadsgroenteboer Andres deelt zijn tips voor een vullende maaltijdsalade. Zorg ervoor dat je in ieder geval een paar van de volgende ingrediënten hebt:
-knapperige & sappige elementen zoals koolrabi, wortel en meiraapjes.
-pittige/kruidige elementen zoals mosterdblad, rucola of radijs.
-groene elementen zoals sla of het groen van de radijs (alleen als ze erg zacht zijn).
-elementen die zorgen voor vulling zoals geroosterde zonnebloempitten, walnoten, hazelnoten, kiemgroenten/scheuten, feta, tofu of paddenstoelen.
-een paar heerlijke eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid of rucola bloemen.
-een vinaigrette van goede olijfolie/azijn/mosterd/zout en peper en waar je verder nog zin in hebt.
En voilá, daar heb je je stevige en smaakvolle salade!