Dit zijn wij
LEUK JE TE LEREN KENNEN!
Wij zijn (van links naar rechts) Andres, Laura, Lisa, Julia en Milo. Tuiniers, koks, bakkers, kaasmakers, wetenschappers en voedselondernemers uit Nederland, Zwitserland en Colombia. We hebben elkaar ontmoet op een kleine universiteit in Piemonte, Italië, waar we vier prachtige jaren hebben doorgebracht met het bestuderen van de oorsprong, smaak en cultuur van voedsel. Nadat ieder van ons zijn individuele reis door Europa had gemaakt om op verschillende biologische boerderijen te werken en de voedselindustrie te verkennen, was de tijd rijp om ons eigen project te starten. In december 2018 namen we de moestuin over van de eerste Stadsgroenteboer Wout ten Have. In 2021 kregen we de kans om samen te werken met biologische boerderij de Boterbloem in de Lutkemeerpolder en hebben we onze boerderij uitgebreid van een halve hectare naar bijna één hectare. We verdelen onze tijd nu over ons eerste perceel in de Tuinen van West en het tweede in de Lutkemeerpolder.
In de loop der jaren is onze CSA en ons team gegroeid. Naast het hoofdteam werken we ook met stagiaires, voornamelijk van de biologisch-dynamische landbouwschool Warmonderhof.
Julia Crijnen
Geboren in Nederland, zette ze haar eerste stappen in de groenteteelt op haar kleine balkon, zoals zoveel kinderen uit de stad. Julia studeerde antropologie in Amsterdam voordat ze een master Food & Sustainability deed in Italië. Nu zorgt ze ervoor dat onze boxen elke week iets nieuws en spannends te bieden hebben. Naast haar bestaan als Stadsgroenteboerin runt ze samen met Milo een klein cateringbedrijfje met seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Ze verrast ons vaak met haar creatieve projecten zoals de verschillende siropen die ze ons laat proeven. En haar naaikunsten zijn onmisbaar, ook op de tuin.
Andres Jara
Geboren in Colombia, opgeleid als kok in Peru, had zijn eigen cateringbedrijf in Colombia, studeerde gastronomische wetenschappen in Italië en beheerste de techniek van de Italiaanse slagerij in Toscane. Met zijn enthousiasme en netwerkvaardigheden weet Andres zijn weg makkelijk te vinden. Hij is een expert in het opsporen van allerlei lokaal verkrijgbare dingen, zoals houtsnippers, compost van champignons of badkuipen! Dankzij hem hebben we keuken- en dierlijk afval uit de omgeving in ons compostsysteem geïntegreerd. Hij gebruikt de producten van de tuin graag voor evenementen en workshops. Ze vormen ook de inspiratie voor de heerlijke producten die hij nu maakt voor zijn andere bedrijf Jara.
Laura Wüthrich
Geboren in Zwitserland, brengt Laura een verfrissende no-nonsense houding met zich mee naar de werkvloer. Deze vrouw met vele talenten heeft een passie voor fermentatie en is een organisatorisch meesterbrein. Ze deed ervaring op in landbouw in verschillende contexten, van Indiase tropische permacultuur tot Zwitserse alpenweide. Laura zorgt ervoor dat we op schema blijven met onze aanplant en dat onze operatie soepel verloopt. Ze heeft compostthee geïntroduceerd op de tuin waarmee we sindsdien experimenteren. En wil je weten hoe het is om een kleine kudde kippen te houden? Zij is onze expert! Als ze niet op de tuin werkt, bakt ze zuurdesembrood, danst ze Lindy Hop of hangt ze de acrobaat uit.
Lisa Fellmann
Lisa komt oorspronkelijk uit Zwitserland en ontdekte haar passie voor de landbouw toen ze op 19-jarige leeftijd vrijwilligerswerk deed op biologische boerderijen in Nieuw-Zeeland. Ze behaalde haar master in agro-ecologie aan de Universiteit Wageningen en wil sindsdien uitzoeken hoe wetenschap en praktijk het beste samen kunnen gaan. Aan het begin van het seizoen zorgt ze ervoor dat alle inschrijvingen goed verlopen. Op de tuin is ze altijd op zoek naar manieren om een taak makkelijker, efficiënter en minder belastend te maken.
Isabelle Dobbe
Haar onconventionele reis ging van een studie antropologie, naar een paar jaar werken aan beleid voor het middelbaar beroepsonderwijs, naar de landbouw. In 2021 verruilde Isabelle haar kantoorbaan voor een terugkeer naar de schoolbanken. Op de Warmonderhofschool wilde ze alles leren over biologisch-dynamische landbouw. We hadden het geluk dat ze besloot bij ons stage te lopen. Ze werd al snel een onmisbaar onderdeel van ons team en kwam in 2022 vast op de tuin werken. Ze is niet alleen getalenteerd als het gaat om het verbouwen van groenten, maar ze is ook een goede schrijfster en maakt vaak onze wekelijkse nieuwsbrief.
Pauline Zeidler
Haar onderzoek naar de houding van consumenten en boeren ten opzichte van onvolmaakte groenten tijdens haar master psychologie bracht Pauline in 2022 bij de Stadsgroenteboer. Na één seizoen bij ons stage te hebben gelopen besloten we dat we haar niet konden laten gaan. We boden haar een plek in het team aan. Gelukkig heeft ze dat geaccepteerd! Op haar gezicht vind je altijd wel een sprietje grond omdat ze zo hard aan het werk is in de tuin. En als ze eenmaal begonnen met het bewerken van een groentebed, is ze moeilijk te stoppen.
Milo Buur
Born in the Netherlands, worked as a chef in Amsterdam before moving to Italy where he studied gastronomic sciences and met the rest of the team. He runs a little catering business together with Julia and can transform the plainest ingredients into a feast. This year he is taking a break from the farm to follow the other many passions he has in life. But luckily he is still around for building tasks or for maintaining our irrigation system.