Venkel

 

Foeniculum vulgare

Lijkt op:

Bleekselderij, venkelgroen, dille

Een snelle introductie

De verfrissende, anijsachtige smaak van venkel zorgt ervoor dat deze bolvormige groente echt opvalt. Soms (maar zeker niet altijd) blijven onze venkels klein, dan maken we er meestal een bosje van. We maken ook soms bosjes van het venkelgroen voor de CSA-pakketten, die zijn lekker door pesto's en salades (zie venkelgroen in de kruiden sectie)

Bewaren

Venkel kan ongeveer een week bewaard worden in de groentelade van de koelkast.

Seizoen

Eind van de lente tot herfst.

Bereidingssuggesties

Om venkel rauw te bereiden verwijder je eerst de vezelige buitenste lagen als die er zijn (lekker in de bouillon). Als je rauwe venkel in de salade wilt gebruiken kun je hem het beste heel dun snijden, wij gebruiken daar meestal een mandoline voor. Venkel is ook heerlijk als snack wanneer je venkel stukjes serveert met olijfolie en balsamicoazijn, humus of een andere dip die je lekker vindt. Venkel met in dunne plakjes gesneden sinaasappels is een perfecte wintersalade. Venkel kan ook worden gekookt en is bestand tegen de intense hitte van de BBQ en langere kooktijden. Probeer het eens te grillen of te braden, of gebruik het voor gratins.

Recepten

Zie het tweede recept voor spaghetti met venkelgroen, sardientjes, citroenzest en chili.

Hier vind je heel veel verschillende venkelrecepten. Wij maken graag de tweede, een hele simpele venkel & sinaasappel salade).

Gratin met venkel en radicchio voor in de herfst.

Venkel risotto is ook heerlijk!

Een tip van een van onze leden: karameliseer dikke venkel plakken en serveer die met geitenkaas.