Mais
Een snelle introductie
Als mais jong en vers geoogst wordt is hij erg zoet en kan zelfs rauw gegeten worden, rechtstreeks van de kolf! Mais is het lekkerst direct na de oogst, dus zorg ervoor dat je de kolven niet te lang bewaart. Grillen en daarna serveren met zoute boter is natuurlijk een klassieker.
Bewaren
Mais is het zoetst direct na de oogst, dus bewaar het niet te lang!
Seizoen
Zomer
Bereidingssuggesties
Afhankelijk van hoe je de maïs wil bereiden, kun je de buitenste bladeren wel of niet verwijderen. Laat de bladeren zitten als je de kolf wil barbecueën. Verwijder de bladeren en de zijdeachtige draden die de bovenkant van de kolf bedekken voordat je de kolf klaarmaakt in kokend water, of op een bakplaat. Als je van plan bent om de korrels apart te koken, leg dan de hele kolf met de steel naar beneden op de snijplank en snijd de korrels af met een scherp mes door deze zo dicht mogelijk bij de kern te houden. Je kunt de mais bladeren gebruiken om tamales mee te maken en sommige mensen gebruiken zelfs de mais 'draadjes' om er thee mee te zetten! (zie de recepten hieronder)
Recepten
3 manieren om mais te grillen.
Geroosterde mais met miso mayo.
Het is even werk maar wel heerlijk en feestelijk: vul de mais bladeren met masa en maak tamales.
Mais polenta met verse mais, geroosterde paprika en ingelegd eigeel.
Hier kun je allerlei tips vinden om de hele maiskolf (blad en al) te gebruiken. Zo kun je thee trekken van de draadjes en bouillon maken van het binnenste van de kolf.