Radijs

 

Raphanus sativus

Lijkt op:

Daikon, rammenas, meiraap

IMG_20200918_161931.jpg

Een snelle introductie

Radijs is een van de snelst groeiende gewassen in onze tuin. We planten het vaak tussen andere gewassen omdat ze zo klein zijn en goed passen naast langzaam groeiende gewassen. Het moment om ze te oogsten is vrij kort. Ze worden snel houterig en voos (dit is niet zo makkelijk aan de buitenkant te zien, dus heb geduld met ons als je er nou toevallig zo een aantreft in je groentepakket).

Voor het grootste gedeelte zijn onze radijzen van de normale ronde en rood/roze soort, maar we hebben ook een paar favorieten die er wat anders uit zien: grote, witte en puntig gevormde “ijskegels” en de wit/roze “French breakfast” radijzen.

De blaadjes van de radijs kun je eten. Rauw als ze nog jong zijn, gekookt in een later stadium omdat ze dan wat harig en steviger worden.

Bewaren

Verwijder de blaadjes van de radijzen direct als je het groentepakket uitpakt. Als je ze eraan laat zitten drogen de radijzen binnen een paar dagen uit en verschrompelen ze. Zowel de radijzen als de blaadjes bewaar je het best in een gesloten doos in de koelkast.

Seizoen

Lente tot herfst

Bereidingssuggesties

Radijs is geknipt voor in de salade en we proberen ze altijd samen met een van onze soorten sla in het groentepakket te doen. De timing daarvan is moeilijker dan het lijkt, dus soms betekent het helaas dat er toch een salade van alleen radijs op het menu staat! (Niet getreurd: radijzen gemengd met bijvoorbeeld feta en munt zijn heerlijk). De blaadjes van de radijs zijn eetbaar en lijken op die van de meiraap. Wij houden ervan om ze te bakken met een beetje knoflook en gember en samen met een pittige dal (Indiase linzenstoof/soep) en rijst te serveren.

Recepten

Radijs in zijn geheel geroosterd met blaadjes en freekeh (geroosterde groene tarwe).

Salade van radijs met munt en peterselie

Voor de radijs bladeren:
Spanakopita (spinazietaart) met radijs (en/of meiraap) blaadjes

Maak een smakelijke dal en serveer deze met in knoflook en gember gebakken radijs en/of meiraap blaadjes

Een tip van een van onze leden is dit recept voor saag paneer dat je met allerlei soorten (en combi’s) van bladgroen kan maken.