Koolraap

 

Brassica napus

Lijkt op:

Meiraapkes, daikon, rammenas

swede.jpg

Een snelle introductie

Vaak verward met meiraap, maar de koolraap is een wortelgewas met een ronde knol, meestal geel of wit aan de onderkant en langzaam naar boven toe veranderend van kleur naar donkerbruin/paars. Ze is duidelijk groter dan de meiraap en heeft een heel eigen smaak: zoet en verfijnd en een rijke en romige consistentie.
De koolraap kan rauw gegeten worden, maar in het algemeen worden ze gekookt. De bladeren (bekend onder de naam snijmoes of snijkool) zijn ook eetbaar maar kunnen een beetje taai zijn.

Bewaren

Bewaard goed, buiten de koelkast zeker een week en in de koelkast meerdere weken.

Seizoen

Herfst tot winter

Bereidingssuggesties

Koolraap kan op verschillende manieren worden klaargemaakt en kan gemakkelijk samen met andere wortelgroenten worden gecombineerd zoals wortel, knolselderij, bieten of meiraap. Je kunt ze toevoegen aan een schaal groenten die in de oven geroosterd worden met wat olie, zout & peper en gemengde kruiden.

Een andere goede mogelijkheid is: de raap koken of stomen en dan in wat olie/boter of met spekreepjes bakken en stampen tot een fijn hartig bijgerecht.

Recepten

Tip van een van onze leden: koolraapsteak (eigenlijk bedoelt voor de knolselderij maar werkt ook prima met koolraap. Erg lekker, niet zo goed voor de lijn, veel boter)

Maak een thaise papaya salade (Som Tam) met raapjes. Je kunt de vissaus vervangen door kimchi (pittige gefermenteerde kool) sap voor een vegetarische versie.

Voeg blokjes koolraap toe aan de miso soep (ook lekker als je toevallig geen bonito/tonijnvlokken of kombu (zeewier) hebt hoor).


Gebruik grote stukken koolraap in deze heerlijke vegetarische tajine.


Maak er deze snelle pickles van met azijn en mogelijk ook nog chili en kardemom, lekker geserveerd met falafel.