Tomaten

 

Solanum lycopersicum

Lijkt op:

Zapallito, zucchini

IMG_20190703_094428.jpg

Een snelle introductie

Ah tomaten, het lijkt erop dat we er nooit genoeg van kunnen kweken! De smaak van onze tomaten is iets waar we best trots op zijn en we merken dat dit het gewas is dat onze leden het meest waarderen. Ze maken deel uit van dezelfde familie als aubergines, paprika's en pepers, en zijn ongelooflijk veelzijdig en een populair ingrediënt in zoveel verschillende keukens. In de mediterrane keuken barst het van de tomaten, ook al zijn ze eigenlijk een vrij recent ingrediënt omdat ze pas in de 16e eeuw door de veroveraars vanuit midden en zuid Amerika naar Europa werden gebracht. Wij telen tomaten in allerlei verschillende vormen, maten en kleuren: je vindt ze variërend van het meest voorkomende felrood tot diep paars, helemaal tot groen. Enkele van onze favoriete soorten zijn: 'Black cherry', 'Berner Rose', 'Green Zebra' en 'Goldiana'.

Bewaren

Er is enige discussie of tomaten in de koelkast moeten worden bewaard of niet. We vinden zelf dat ze goed in de koelkast kunnen worden bewaard zonder dat het de smaak erg beïnvloed.

Seizoen

Zomer tot midden herfst

Bereidingssuggesties

In de zomer zijn tomaten op zichzelf al ongelooflijk lekker. Om volop te genieten van onze tomaten, snijd je ze in plakjes, besprenkel je ze met wat zout en serveer je ze gewoon zo, alleen met een paar druppels goede olijfolie. Voeg aan dit eenvoudige gerecht wat goede verse mozzarella of burrata en wat basilicum toe om een zomercaprese te maken. Afhankelijk van het type tomaten, kun je verschillende bereidingswijzen kiezen. Kleine cherrytomaatjes zijn erg zoet en passen goed rauw in bijvoorbeeld salades, maar kunnen ook 1 tot 2 uur in de oven worden geroosterd met wat olie, zout, kruiden en knoflook om een heerlijk gekonfijt tomaatje te maken. Grote vleestomaten zijn heerlijk als ze in plakjes worden gesneden en in sandwiches en hamburgers worden gedaan. Combineer tomaten ook eens met komkommers, olijven, rode uien en feta voor een klassieke Griekse salade.

Recepten

IMG_20200802_173426.jpg

Hoe maak je de perfecte Panzanella? (Italiaanse broodsalade met veel tomaten) Filicity Cloake zoekt het voor je uit in dit artikel.

Fregola en geroosterde citroen zomer salade

Ratatouille

 
vruchtgroentenMilo Buur