Rode boerenkool
Lijkt op:
Groene boerenkool. rode Russische boerenkool, palmkool
Een snelle introductie
Rode boerenkool is bijna precies hetzelfde als groene boerenkool, alleen zijn de bladeren en stengels donkerrood!! Net als zijn groene neefje, is deze groente bij uitstek gezond en smakelijk. Het is ook op veel manieren te gebruiken: (roer)bakken, in een stamppot of probeer er chips van te maken!
Bewaren
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de boerenkool te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je het zeker een week bewaren.
Seizoen
Zomer tot winter
Bereidingssuggesties
De stengels van boerenkool kunnen taai zijn, dus je kunt het beste de zachte bladeren van de stengels afstrippen met de hand. Boerenkool is heerlijk op zichzelf, gebakken met alleen wat olie en knoflook, maar kan ook goed toegevoegd worden aan allerlei recepten.
In koudere maanden, wanneer er geen basilicum is, kun je een eenvoudige en gezonde pesto maken met boerenkool: Blancheer de blaadjes en meng ze met Parmezaanse kaas, noten zoals pijnboompitten, amandelen of walnoot en wat knoflook en olijfolie. En dan door je favoriete pasta!
Recepten
Twee boerenkool tips van een van onze leden: een simpele pasta saus zoals beschreven hierboven en een heerlijke stoofpot met harissa en bonen (daar kun je natuurlijk nog allerlei andere groentes aan toevoegen).
Rauwe boerenkool kan heerlijk zijn als je hem in fijne reepjes snijdt en met een flinke hoeveelheid dressing aanmaakt. Door de boerenkool met wat zout te 'masseren' wordt hij zachter en malser. Hier is een recept voor een boerenkoolsalade met Parmezaanse kaas en citroenschil waarin je deze techniek kunt toepassen.
Kenji López-alt geeft hier een recept voor gestoofde boerenkool met boterbonen en hele eieren.
Als je op zoek bent naar de beste boerenkool chips ben je hier aan het juiste adres. (Hier nog een chips variant met sesam en soja saus.)
Portugese Caldo Verde soep
Hartverwarmende soep met polenta, boerenkool, miso en geroosterde sesamolie.