Rode Russische boerenkool
Lijkt op:
Rode & groene boerenkool, palmkool
Een snelle introductie
Deze boerenkool lijkt op de Hollandse boerenkool maar de bladeren zijn lichtgroen met tinten blauw erin en ze hebben minder franjes. De stengels zijn paars. Hij is zoeter en zachter dan andere soorten boerenkool en daardoor beter geschikt om te gebruiken in salades (met name als de blaadjes nog jong en klein zijn)
Bewaren
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de boerenkool te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je de het zeker wel een week bewaren.
Seizoen
Zomer tot winter
Bereidingssuggesties
De stengels van de rode Russische boerenkool zijn vrij mals, dus je kunt ze gewoon fijn snijden en gebruiken tijdens het koken. Doordat deze boerenkool zachter is dan de andere types kun je het wat minder lang koken / bakken. Voeg het toe aan soep, pasta, pannenkoekjes of quiche!
In koudere maanden, wanneer er geen basilicum is, kun je een eenvoudige en gezonde pesto maken met boerenkool: Blancheer de blaadjes en meng ze met Parmezaanse kaas, noten zoals pijnboompitten, amandelen of walnoot en wat knoflook en olijfolie. En dan door je favoriete pasta!
Recepten
Twee boerenkool tips van een van onze leden: een simpele pasta saus zoals beschreven hierboven en een heerlijke stoofpot met harissa en bonen (daar kun je natuurlijk nog allerlei andere groentes aan toevoegen).
Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om boerenkool te gebruiken zou je bijvoorbeeld deze hartige Portugese caldo verde soep kunnen maken? Voor een gezonde en toch vullende maaltijd kun je deze gemarineerde boerenkool en kikkererwten salade maken en anders is deze (niet zo heel erg) Thaise rode curry met zoete aardappel en boerenkool misschien wat?
We vinden dat deze soup met polenta, boerenkool, miso en sesamolie er ook veelbelovend uit zien. Een anders deze gepocheerde vis in tomatensaus met boerenkool wel?