Groene boerenkool
Lijkt op:
Rode boerenkool, rode Russische boerenkool, palmkool
Een snelle introductie
Dit is waarschijnlijk de meest bekende boerenkool soort in Nederland en de groene gekrulde bladeren zijn gemakkelijk te herkennen. Dit is een gezonde en hartige groente en op veel manieren te verwerken. De Hollandse stamppot is maar een van de vele mogelijke gerechten die je van deze groente kan maken!!
Bewaren
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de boerenkool te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan even goed af te schudden en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je het wel een week bewaren.
Seizoen
Zomer tot winter
Bereidingssuggesties
De stengels van boerenkool kunnen taai zijn, dus je kunt het beste de bladeren van de stengels afstrippen met de hand. Boerenkool is heerlijk op zichzelf, gebakken met alleen wat olie en knoflook, maar kan ook goed toegevoegd worden aan andere recepten. Boerenkool stamppot is de Hollandse winter klassieker bij uitstek. (En met een goede reden!) Wij doen er graag een gebakken ei bij op de tuin; een vullende vegetarische winterse lunch.
In koudere maanden, wanneer er geen basilicum is, kun je een eenvoudige en gezonde pesto maken met boerenkool: Blancheer de blaadjes en meng ze met Parmezaanse kaas, noten zoals pijnboompitten, amandelen of walnoot en wat knoflook en olijfolie. En dan door je favoriete pasta!
Recepten
Twee boerenkool tips van een van onze leden: een simpele pasta saus zoals beschreven hierboven en een heerlijke stoofpot met harissa en bonen (daar kun je natuurlijk nog allerlei andere groentes aan toevoegen).
Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om boerenkool te gebruiken zou je bijvoorbeeld deze hartige Portugese caldo verde soep kunnen maken? Voor een gezonde en toch vullende maaltijd kun je deze gemarineerde boerenkool en kikkererwten salade maken en anders is deze (niet zo heel erg) Thaise rode curry met zoete aardappel en boerenkool misschien wat?
We vinden dat deze soup met polenta, boerenkool, miso en sesamolie er ook veelbelovend uit zien. Een anders deze gepocheerde vis in tomatensaus met boerenkool wel?
Rauwe boerenkool kan heerlijk zijn als je hem in fijne reepjes snijdt en met een flinke hoeveelheid dressing aanmaakt. Door de boerenkool met wat zout te 'masseren' wordt hij zachter en malser. Hier is een recept voor een boerenkoolsalade met Parmezaanse kaas en citroenschil waarin je deze techniek kunt toepassen.
Kenji López-alt geeft hier een recept voor gestoofde boerenkool met boterbonen en hele eieren.
Als je op zoek bent naar de beste boerenkool chips ben je hier aan het juiste adres. (Hier nog een chips variant met sesam en soja saus.)