Palmkool
Similar veggies:
Kale, Red russian kale, Red kale
Other names
Tuscan Kale, Dinosaur Kale
Een snelle introductie
Palmkool komt oorspronkelijk uit Italië (Toscane). Deze broer van onze boerenkool heeft donker gekleurde gerimpelde bladeren zonder de gebruikelijke “franjes”. Het groeit het hele jaar door en is op veel manieren te gebruiken. Het kan rauw gegeten worden als je het heel fijn snijdt en “masseert” met wat zout, maar het is ook heerlijk als je het kookt, stooft, bakt of verwerkt tot pesto. Je maakt er ook makkelijk gezonde chips mee!
Bewaren
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de kool te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan even goed af te schudden en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je het bijna een week bewaren.
Seizoen
Juli tot April
Bereidingssuggesties
Je kunt het beste de taaie stengels verwijderen en alleen de bladeren gebruiken. Geweldig in een soep als minestrone, caldo verde (boerenkoolsoep uit Portugal), of roerbakken met olijfolie, ansjovis en knoflook als bijgerecht of als pastasaus. Je kunt de blaadjes ook in de oven roosteren tot chips.
In koudere maanden, wanneer er geen basilicum is, kun je een eenvoudige en gezonde pesto maken met boerenkool of palmkool. Blancheer de blaadjes en meng ze met Parmezaanse kaas, noten zoals pijnboompitten, amandelen of walnoot en wat knoflook en olijfolie. En dan door je favoriete pasta!
Recepten
Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om boerenkool te gebruiken zou je bijvoorbeeld deze hartige Portugese caldo verde soep kunnen maken? Voor een gezonde en toch vullende maaltijd kun je deze gemarineerde boerenkool en kikkererwten salade maken en anders is deze (niet zo heel erg) Thaise rode curry met zoete aardappel en boerenkool misschien wat?
We vinden dat deze soup met polenta, boerenkool, miso en sesamolie er ook veelbelovend uit zien. En anders deze gepocheerde vis in tomatensaus met boerenkool wel?
Twee boerenkool tips van een van onze leden: een simpele pasta saus zoals beschreven hierboven en een heerlijke stoofpot met harissa en bonen (daar kun je natuurlijk nog allerlei andere groentes aan toevoegen).
We houden ook erg van orechiette (pasta) met boerenkool (of palmkool) en gekarameliseerde meiraapjes. (die meiraapjes kun je ook weglaten als die nou toevallig eens niet in je pakket zitten).
Hier nog een bijgerecht met palmkool en paddenstoelen.
En tot slot: de boerenkool chips (300 graden Fahrenheit is 150 graden celcius maar voor chips maakt de temperatuur niet zoveel uit eigenlijk. Hoger = sneller en lager = langzamer maar wel veiliger omdat ze minder snel aanbranden). Hier nog een chips variant met sesam en soja saus.