Bindsla

 

Lactuca sativa

Ook wel:

Romaine, little gem

Lijkt op:

Sla, ijsbergsla, andijvie

Een snelle introductie

Bindsla is een knapperige sla die groeit in de vorm van een kegel. Ze kan zowel licht groen als rood zijn. De kleinere variëteiten kennen we als “little gem” uit de supermarkt. Wij telen meestal de grote variant. Bindsla heeft een stevigere structuur dan de gemiddelde slakrop en kan daarom ook gebruikt worden om mee te koken. Probeer vooral eens een halve krop op de barbecue te grillen, heerlijk!

Bewaren

Bindsla kun je een zeker een week in de groentelade van de ijskast bewaren.

Seizoen

Lente tot herfst

Bereidingssuggesties

Wij zijn dol op de knapperige structuur van deze sla en maken er allerlei soorten salades van, met name graag de Caesar salade. Mocht je geen fan zijn van salades, probeer dan de gehalveerde kroppen te grillen. Een andere mogelijkheid is om de bladeren apart te grillen en dan te gebruiken om geitenkaas of labneh (of “hang op”/griekse yoghurt) die je op smaak brengt met ingemaakte citroen en za’atar in te rollen.

Recipes

Tot slot delen we graag de basisregels van Stadsgroenteboer Andres om een stevige maaltijdsalade te maken.

Zorg ervoor dat je in ieder geval een paar van de volgende ingrediënten hebt:

-knapperige & sappige elementen zoals koolrabi, wortel en meiraapjes.
-pittige/kruidige elementen zoals mosterdblad, rucola of radijs.
-groene elementen zoals sla of het groen van de radijs (alleen als ze erg zacht zijn).
-elementen die zorgen voor vulling zoals geroosterde zonnebloempitten, walnoten, hazelnoten, kiemgroenten/scheuten, feta, tofu of paddenstoelen.
-een paar heerlijke eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid of rucola bloemen.
-een vinaigrette van goede olijfolie/azijn/mosterd/zout en peper en waar je verder nog zin in hebt.

En voila, daar heb je je salade. Eet smakelijk!

 
slaMilo Buur