Zomer postelein

 

Portulaca oleracea

Lijkt op:

Salade mix, veldsla, winter postelein

IMG-20200704-WA0011.jpg

Een snelle introductie

Zomerpostelein is bij veel van onze leden (nog) onbekend. Het groeit in de zomer en heeft kleine smakelijke bladeren. De smaak is verfrissend en doet denken aan komkommer met een vleugje citroen. Als je het kookt kan het een klein beetje slijmerig worden, wat niet iedereen op prijs stelt.

Bewaren

Zoals met alle bladgroente raden we je aan de zomerpostelein te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je de sla bijna een week bewaren.

Seizoen

Zomer

Bereidingssuggesties

Zomerpostelein komt goed tot zijn recht als je het rauw eet aangezien de textuur verfrissend en knapperig is. De hardere delen van de stengel moeten wel verwijderd worden.
Het is een populaire groente in Turkije en doet het goed met granaatappelsiroop, yoghurt en munt.

Tot slot delen we graag de basisregels van Stadsgroenteboer Andres om een stevige maaltijdsalade te maken.

Zorg ervoor dat je in ieder geval een paar van de volgende ingrediënten hebt:

-knapperige & sappige elementen zoals koolrabi, wortel en meiraapjes.
-pittige/kruidige elementen zoals mosterdblad, rucola of radijs.
-groene elementen zoals sla of het groen van de radijs (alleen als ze erg zacht zijn).
-elementen die zorgen voor vulling zoals geroosterde zonnebloempitten, walnoten, hazelnoten, kiemgroenten/scheuten, feta, tofu of paddenstoelen.
-een paar heerlijke eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid of rucola bloemen.
-een vinaigrette van goede olijfolie/azijn/mosterd/zout en peper en waar je verder nog zin in hebt.

En voila, daar heb je je salade. Eet smakelijk!

 
slaMilo Buur