Rucola

 

Eruca sativa

Lijkt op:

Salade mix, veldsla, winter postelein, goud en paars bladmosterd, red giant bladmosterd, mizuna

IMG-20190519-WA0011.jpg

Een snelle introductie

Rucola groeit in het voor- en in het najaar en als de omstandigheden gunstig zijn kunnen we meerdere keren oogsten van dit “snijdt-en-kom-terug” plantje. De gekartelde blaadjes smaken pittig en hebben een fijne knapperige structuur (soms verbouwen we ook soorten met een rond blad zonder de karakteristieke kartels). Het wordt meestal rauw gegeten in salades, maar kan ook gebruikt worden om pesto te maken of voor het garneren van pasta's en pizza's. Als het weer niet mee zit zoals bijvoorbeeld bij langdurige sterke wind, kan dat de bittere en pittige smaak doen toenemen. Als de rucola te sterk is geworden voor jouw smaak, raden we je aan om wat honing in de dressing te doen om de smaakbalans te herstellen.

Bewaren

Zoals met alle bladgroente raden we je aan de rucola te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast.Op deze manier kun je de sla bijna een week bewaren.

Seizoen

Lente en herfst

Bereidingssuggesties

Rucola kan op allerlei manieren verwerkt worden in salades maar je kunt het ook tot pesto maken door het met olijfolie, zout, parmezaanse kaas, knoflook en noten tot een pasta te malen (in de vijzel of blender). De verfijnde witte bloem is ook eetbaar en voegt een heerlijke pittige en toch zoete toon toe aan salades.

Tot slot delen we graag de basisregels van Stadsgroenteboer Andres om een stevige maaltijdsalade te maken.

Zorg ervoor dat je in ieder geval een paar van de volgende ingrediënten hebt:

Eetbare rucola bloemen!

Eetbare rucola bloemen!

-knapperige & sappige elementen zoals koolrabi, wortel en meiraapjes.
-pittige/kruidige elementen zoals mosterdblad, rucola of radijs.
-groene elementen zoals sla of het groen van de radijs (alleen als ze erg zacht zijn).
-elementen die zorgen voor vulling zoals geroosterde zonnebloempitten, walnoten, hazelnoten, kiemgroenten/scheuten, feta, tofu of paddenstoelen.
-een paar heerlijke eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid of rucola bloemen.
-een vinaigrette van goede olijfolie/azijn/mosterd/zout en peper en waar je verder nog zin in hebt.

En voila, daar heb je je salade. Eet smakelijk!

 
slaMilo Buur