Rozemarijn

 

Salvia rosmarinus

Lijkt op:

Salie, thijm, oregano

Een snelle introductie

Rozemarijn is een kruid dat het hele jaar groen blijft en met name bekend is van de mediterraanse keuken.

Bewaren

Bewaar in de koelkast in een afgesloten doos of hang te drogen op een plek uit de zon (en als het gedroogd is, bewaar het dan in een dichte pot)

Seizoen

Lente tot herfst

bereidingssuggesties

Je kunt hele takjes rozemarijn toevoegen aan een stoofpot, bouillon of soep. Je verwijdert de takjes dan voor je het opdient. Doe rozemarijn ook bij ovengerechten, zoals geroosterde kip, aardappels of groente op de bakplaat. Je kunt de blaadjes ook gebruiken om hartige broden smaak mee te geven, bijvoorbeeld in focaccia’s.

Recepten

Als pasta met bonen je vreemd in de oren klinkt, raden we je aan dit recept eens te proberen. Hoewel het in Nederland misschien ongewoon is om bonen en pasta samen te voegen, is pasta e fagioli een bekend gerecht in Italië dat in het hele land wordt gewaardeerd, rozemarijn is er heerlijk bij. We zijn er dol op en eten het vaak als lunch op de boerderij op koude herfst- en winterdagen.

Of probeer eens een zoet recept met rozemarijn en bak deze shortbread koekjes.

 
KruidenMilo Buur