Bonenkruid

 

Satureja hortensis

Lijkt op:

Thijm, oregano

Een snelle introductie

Bonenkruid is een stevig kruid dat geurige noten van peper kan toevoegen aan je maaltijd. Het kan verward worden met tijm, maar heeft taaiere en meer gepunte blaadjes.

Bewaren

Bewaar in de koelkast in een afgesloten doos of hang te drogen op een plek uit de zon (bewaar in een dichte pot na het drogen).

Seizoen

lente tot herfst

bereidingssuggesties

Aangezien het zo stevig is, doet bonenkruid het goed in gerechten die een langere bereidingstijd hebben. Als je bonen kookt, voeg je het toe op het moment dat het water kookt. Je kunt er het vlees mee inwrijven voor je dat gaat roosteren of grillen. Je kunt het fijnsnijden en mengen met andere kruiden om je eigen kruidenmix samen te stellen. Je kunt het ook gebruiken om sperziebonen kruidiger te laten smaken, door het te vermengen met olie, knoflook en zout en de bonen ermee aan te maken. Wij voegen het ook graag fijngehakt toe aan een yoghurtdressing met knoflook, munt en olijfolie en serveren het sausje bij tajines, couscoussalades en Turkse gerechten.

Recepten

Onlangs ontdekten we hoe lekker (en snel en makkelijk!) pasta met yoghurtsaus is. Er zijn talloze variaties op dit gerecht. We vinden deze lekker, maar we voegen wat extra fijngehakt bonenkruid en munt toe aan de yoghurtsaus. Je kunt ook experimenteren met het toevoegen van andere ingrediënten in plaats van de erwtjes zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, geroosterde auberginepuree of pompoen.

 
KruidenMilo Buur