Shiso
Ook wel genoemd:
Perilla, Japanse basilicum
Lijkt op:
Komijn, anijs
Een snelle introductie
Shiso is een vers kruid dat veel gebruikt wordt in de Japanse keuken als toevoeging aan verschillende gerechten zoals rijst, vis of tempura. Groene shiso heeft qua smaak iets weg van citrus en kaneel, terwijl de rode shiso meer op komijn lijkt. Traditioneel gesproken wordt shiso geserveerd bij de sushi (tegenwoordig meestal in de vorm van decoratieve, plastic blaadjes) niet alleen om de smaak toe te voegen, maar ook vanwege de eraan toegeschreven kwaliteiten om maagklachten te verzachten.
Bewaren
Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
Seizoen
Zomer tot vroege herfst
Bereidingssuggesties
Te gebruiken als verse garnering in soep, noodle gerechten of salades. Shiso blaadjes kun je ook marineren in soja saus met knoflook of lente uitjes en chili vlokken voor een simpele en heerlijke topping bij gestoomde rijst. Rode shiso blaadjes worden vaak gebruikt in pekel met pruimen (umeboshi) en gepekelde gember (beni-shoga) die in de Japanse keuken als bijgerechten worden gebruikt bij rijst of sushi.
Recepten
Zie het tweede recept op deze pagina voor Ottolenghi's groene bonen met wasabi en shiso.
Gemarineede shiso blaadjes
Zie het tweede recept op deze pagina voor Clayton Wells’ zomerse gerecht met burrata, tomaten, perziken en shiso.
Probeer eens shiso limonade te maken!
Munt en shiso thee