Thaise basilicum
Lijkt op:
Basilicum, anijs
Een snelle introductie
Thaise basilicum is een kruid dat enigszins op de gewone basilicum lijkt maar het heeft een totaal andere smaak. In vergelijking met de mediterrane basilicum, heeft de Thaise een frissere en meer dropachtige smaak en de stengels (en soms ook een deel van de bladeren) zijn paarsgroen van kleur. Dit type basilicum is erg populair in de keuken van Zuidoost Azië, waar het gebruikt wordt in een grote verscheidenheid van gerechten.
Wij voegen het graag toe aan een Thaise groene curry of aan een Thaise roerbakschotel.
Bewaren
Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
Seizoen
Zomer tot herfst
Bereidingssuggesties
Thaise basilicum kan rauw gegeten worden, bv fijngesneden en toegevoegd aan een (noedel) salade, maar het kan ook toegevoegd worden aan warme soepen, curry's en wokschotels, doe dat dan wel pas tegen het einde van de bereidingstijd. Groene en rode thaise curry’s zijn niet af zonder een handje basilicumblaadjes.
Recepten
Cocktail met rum en thaise basilicum
Geroerbakte kip (of tofu) met limoen en limoenblaadjes met Thaise basilicum (zie het laatste recept op de pagina).
Pittige Thaise stijl tofu met spinazie, pinda’s en Thaise basilicum (je kunt de spinazie ook door andere bladgroentes vervangen).