Citroengras

 

Cymbopogon

IMG_20200805_103213.jpg

Een snelle introductie

Citroengras is een grote grassoort met een heerlijk frisse citrussmaak die het bij ons in de kas best goed doet. Het is een steunpilaar van zuidoost Aziatische keukens en bijvoorbeeld in Thaise curry pasta’s een belangrijk ingrediënt. In de verdikking die onderaan de stengel zit vind je de meeste smaak. Dat stuk kan in zijn geheel worden toegevoegd aan gerechten (en voor het opdienen verwijderd), of eerst worden geplet en fijngesneden.

Bewaren

Je kunt het enige tijd (een paar weken) bewaren in de groentelade van de koelkast.

Seizoen

Zomer tot herfst

Bereidingssuggesties

Citroengras kan in zijn geheel gebruikt worden. De bovenste bladeren gebruiken wij meestal om thee mee te trekken. Van het onderste dikkere gedeelte kun je de droge buitenste laag af pellen en de rest fijn snijden om de geurige aroma’s vrij te maken. Let wel op dat je niet te grote stukjes door het eten doet omdat ze redelijk hard blijven, ook na een langere kooktijd. Om dit te voorkomen snijden wij het meestal eerst in hele fijne reepjes met een erg scherp mes en doen het daarna nog even in de vijzel of de keukenmachine. De hele stengel kan ook in zijn geheel toegevoegd worden aan soep of curry en voor het opdienen verwijderd, de smaak is dan wel wat minder sterk.

IMG_20200914_154728.jpg

Recepten

Nigel Slater geeft hier een recept voor een soep met garnalen en citroengras (en gebruikt zelfs citroengras in zijn toetje!

Deze pompoen, kokos en citroengrassoep is heerlijk.

Zoete aardappels uit de oven met citroengras crème fraiche (een geniaal Ottolenghi recept).

 
KruidenMilo Buur