Andijvie
Lijkt op:
Radicchio, Ridicchio 'Variegata di Lusia', krulandijvie
Een korte introductie
Andijvie groeit erg goed bij de Stadsgroenteboer, soms net iets te goed en dan eindigen we met enorme kroppen die niet in onze pakketten passen. Vanwege het gemak waarmee deze groente groeit, zijn wij er nogal dol op. We houden ook van de bittere smaak en door de overvloed aan andijvie zijn we er al snel achter gekomen dat er zoveel meer manieren zijn om andijvie te bereiden dan in de Nederlandse 'andijvie stamppot' (niets mis mee trouwens, integendeel!). Krulandijvie heeft kroezige bladeren, terwijl ‘normale andijvie’ grotere, gladdere bladeren heeft. Qua smaak lijken ze erg op elkaar, maar krulandijvie heeft soms malsere bladeren en kan rauw in salades worden gebruikt (in ieder geval de binnenste bladeren die lichter van kleur zijn). We merkten dat andijvie vaak wordt verward met kropsla, omdat ze erg op elkaar kunnen lijken. Andijvie is gemakkelijk te herkennen aan zijn bittere smaak.
Bewaren
Goed te bewaren in de groentelade van de koelkast
Seizoen
lente tot herfst
Bereidingssuggesties
Andijvie is een klassieke Hollandse groente die vooral bekend is van de stamppot. Ook wij vinden deze stamppot een van de beste manieren om andijvie te gebruiken en raden je aan om het te proberen als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Op de tuin eten we andijvie stamppot graag met een vers gebakken boerderij-ei er bovenop, een uitstekende vegetarische variant. Andijvie past ook heel goed bij ansjovis en knoflook en met zijn drieën vormen ze een heerlijke pastasaus. De binnenste bladeren van de andijvie kunnen rauw gegeten worden in een salade, maar alleen als je van een beetje bitter houdt
Recepten
Soep met andijvie, gerst en Parmezaanse kaas.
Radicchio (vervangen door andijvie) and worst pizza.
Napolitaanse andijvie ‘pizza pie’ (zie het tweede recept).
Pasta met andijvie crème, burrata en Nduja (de Nduja kun je ook weglaten als je het vegetarisch wilt houden).
Gegrilde andijvie met citroen en Parmezaanse kaas. Grillen in de oven werkt ook erg goed!
Italiaanse witte bonen met geblancheerd bladgroen
Een simpel recept voor aardappel ‘fritters’ met bladgroen dat ons werd aangeraden door een van onze leden. Een fijn recept om restjes groen mee weg te werken.