Broccoli

 

brassica oleracea var. italica

Lijkt op:

Kailaan, cime di rapa, hon Tsai Tai, bimi

Een korte introductie

Broccoli is een van de meest populaire groenten uit de kolen-familie maar hoewel het koken van broccoli misschien gemakkelijk is, is het kweken ervan dat zeker niet. Broccoli's zijn vatbaar voor allerlei ziekten en plagen en hun enorme planten nemen veel ruimte in beslag maar geven weinig opbrengst. Voorlopig blijven we broccoli telen maar ons enthousiasme voor deze groente is wel enigszins afgenomen in de laatste jaren!

Bewaren

Broccoli verliest zijn voedingswaarde snel en kan het beste zo snel mogelijk gegeten worden.

Seizoen

lente tot herfst

Bereidingssuggesties

Om broccoli te bereiden, verwijder je de stelen en snijd je de roosjes in blokjes. Gooi de stelen echter niet weg! Ze zijn net zo lekker als de roosjes en kunnen gewoon worden geschild en in stukjes worden gesneden en toegevoegd aan bijna elk gerecht waar je de rest van de broccoli in gebruikt (Je kunt ze ook in lucifers snijden en ze een paar uur op azijn zetten om er een ‘pickle’ van te maken). Broccoli kan worden gestoomd, gekookt, geroosterd, gegrild of gebakken in een pan. Je kunt het toevoegen aan soepen, wok gerechten, pasta's of quiches en broccoli is ook heerlijk op zichzelf, met een eenvoudige dressing geserveerd (bijvoorbeeld soja saus en sesam zaden).

Recepten

Orecchiette (pasta) met broccoli, knoflook en ansjovis. Dit recept is voor 6 personen en gebruikt 2 grote broccoli. Wij gebruiken meestal een kleine broccoli voor een pasta voor 2 personen.

Makkelijke quiche met broccoli (of bimi) en gorgonzola (of een andere kaas, als je daar meer zin in hebt).

 
Broccoli & coMilo Buur