Kailan (Chinese broccoli)
Lijkt op:
Hon tsai tai, Cime di rapa, broccoli
Ook wel:
Gai lan, Chinese broccoli, kailaan
Een snelle introductie
Deze groente, vaak Chinese broccoli genoemd, bestaat uit een dikke groene stengel en diepgroene bladeren. Kailan is lid van de Brassica-familie en is nauw verwant aan boerenkool, broccoli en kool. Het heeft een zoete en licht bittere smaak, vergelijkbaar met die van broccoli. De hele plant is eetbaar: bloemen, bloemstelen en bladeren.
Bewaren
Zoals met alle bladgroenten, raden we aan om Kailan in koud water te wassen (we wassen het voor op de boerderij), daarna te drogen en in een afgesloten bak in de koelkast te bewaren. Op deze manier is het bijna een week houdbaar.
Seizoen
lente en herfst
Bereidingssuggesties
Om kailan te bereiden, check je eerst of de uiteinden van de stelen niet houterig zijn en hak je zonodig het onderste gedeelte eraf. Kailan smaakt heerlijk gestoomd of geroerbakt met wat extra oestersaus, knoflook en gember. Kook Kailan niet te lang, want dan verliezen de stelen hun knapperigheid.
Recepten
Vervang de broccoli met kailan in deze simpele pasta (let op: dit recept is voor 6 personen).
Makkelijke quiche met broccoli (of kailan) en gorgonzola.
Tagliatelle met ansjovis, creme fraiche en purple sprouting broccoli (of kailan).
Maak Mapo tofu en serveer daarbij gestoomde kailan en witte rijst.
Jamie Oliver's dumplings met pompoen, broccoli (of kailan), miso en bosuitjes.
Lo Mein (noodles met kool (of andere groentes zoals kailan) en bosui.
Pad Thai (gebruik dit recept als een richtlijn en voeg jouw groentes naar keuze toe).
Vegetarische stir-fry met soba noodles van Meera Sodha
Voeg geroerbakte kailan toe aan deze frisse noodle salade met limoen, munt en koriander.