Krulandijvie

 

Cichorium intybus

Lijkt op:

Radicchio, Ridicchio 'Variegata di Lusia', krulandijvie

curly endive (1).jpg
IMG_20200612_175832.jpg

Een korte introductie

Andijvie (zowel de krulvariant als de 'gewone' soort) groeit bij de Stadsgroenteboer erg goed, soms iets te goed en dan eindigen we met enorme kroppen die niet in onze pakketten passen. Vanwege het gemak waarmee hij groeit, zijn we dol op deze klassieke Hollandse groente. We houden ook van de bittere smaak en door de overvloed kwamen we er al snel achter dat er zoveel meer manieren zijn om andijvie te gebruiken dan de Nederlandse andijvie stamppot (waar overigens niets mis mee is, in tegendeel!). We merken dat andijvie vaak wordt verward met kropsla, omdat ze erg op elkaar kunnen lijken. Andijvie is gemakkelijk te herkennen aan zijn bittere smaak en stevigere bladeren. Krulandijvie heeft kroezige bladeren, terwijl normale andijvie grotere en gladdere bladeren heeft. Qua smaak lijken ze erg op elkaar, maar krulandijvie heeft soms wat malsere bladeren en kan rauw in salades worden gebruikt, ten minste als je tegen een beetje bitter kunt ( gebruik de binnenste bladeren die vaak ook wat lichter van kleur zijn).

Bewaren

Goed te bewaren in de groentelade van de koelkast

Seizoen

lente tot herfst

Bereidingssuggesties

Andijvie is een klassieke Hollandse groente die vooral bekend is van de stamppot. Ook wij vinden deze stamppot een van de beste manieren om andijvie te gebruiken en raden je aan om het te proberen als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Op de tuin eten we andijvie stamppot graag met een vers gebakken boerderij-ei er bovenop, een uitstekende vegetarische variant. Andijvie past ook heel goed bij ansjovis en knoflook en met zijn drieën vormen ze een heerlijke pastasaus. De binnenste bladeren van de andijvie kunnen rauw gegeten worden in een salade, maar alleen als je van een beetje bitter houdt

Recepten

Soep met andijvie, gerst en Parmezaanse kaas.

Radicchio (vervangen door andijvie) and worst pizza.

Napolitaanse andijvie ‘pizza pie’ (zie het tweede recept).

Pasta met andijvie crème, burrata en Nduja (de Nduja kun je ook weglaten als je het vegetarisch wilt houden).

Gegrilde andijvie met citroen en Parmezaanse kaas. Grillen in de oven werkt ook erg goed!

Italiaanse witte bonen met geblancheerd bladgroen.

Een simpel recept voor aardappel ‘fritters’ met bladgroen dat ons werd aangeraden door een van onze leden. Een fijn recept om restjes groen mee weg te werken.