Romanesco kool

 

Brassica oleracea var. Botrytis

Lijkt op:

Bloemkool, broccoli

Ook wel:

Romanesco broccoli, romanesco, romanesco bloemkool

Een snelle introductie

Deze koolsoort bestaat uit een opvallende groene reeks kleine spiraalvormige roosjes die een grotere puntige piramide vormen. Deze fascinerende kool is populair vanwege zijn nootachtige smaken die lijken op die van andere koolsoorten zoals broccoli en bloemkool, maar hij is ook een bron van fascinatie door zijn prachtige uiterlijk.

Bewaren

Goed te bewaren in de groentelade van de koelkast

Seizoen

eind van de lente tot winter

Bereidingssuggesties

Om romanesco-kool te bereiden, snijd je de roosjes van de kop door deze eerst te halveren. Door de roosjes heel te houden en ze niet te gaar te laten worden, blijven ze mooi van vorm na het koken, wees niet bang om ze in grotere stukken te laten! De roosjes kunnen eenvoudig in wat olijfolie worden gebakken of je kunt ze roosteren of bakken in de oven. Ook lekker door salades, bijvoorbeeld met granaatappel en amandel. Een hele romanesco roosteren in de oven is ook een behoorlijk spectaculaire en lekkere optie. Wrijf hem van te voren goed in met olijfolie, zout en eventueel kruiden (komijn bijvoorbeeld).

Recepten

Wij vinden bloemkool of romanesco het lekkerst als hij geroosterd wordt en geserveerd met tahini. Hier is een fijn recept.

Zie het tweede recept voor een kazige versie van gegrilde romanesco of bloemkool geserveerd met mosterd.

3 manieren om bloemkool (of romanesco) te bereiden door Ottolenghi.

 
Kool, Broccoli & coMilo Buur