Spruitjes

 

Brassica oleracea var. gemmifera

Lijkt op:

Witte en rode kool, spitskool

Een snelle introductie

Spruitjes doen er erg lang over om te groeien en nemen veel ruimte in, daarom zijn we even gestopt met het verbouwen van spruitjes. Wie weet ooit weer!

De meeste mensen zijn verbaasd als ze voor het eerst spruitjes in onze tuin zien groeien. Deze miniatuurkolen groeien aan lange, grappig uitziende stengels en hebben bijna een volledig seizoen nodig om te groeien. De beste manier om van spruitjes te genieten (naar onze mening) is door ze te roosteren tot ze gekarameliseerd en knapperig zijn.

Bewaren

Goed te bewaren in een papieren zak in de koelkast

Seizoen

winter

Bereidingssuggesties

Spruitjes zijn snel te bereiden en gehalveerde geroosterde spruiten zorgen voor een leuke toevoeging aan wok gerechten en salades. We maken graag een quiche met nootmuskaat, gekarameliseerde uien en donker geroosterde spruitjes. Spruitjes passen ook bijzonder goed bij appels, spek en walnoten.

Recepten

Meester de kunst van het roosteren van spruitjes tot umami perfectie.

Gegrilde kool (vervang de kool met spruitjes) met een pittige Thaise dressing.

Vervang de kool voor spruitjes voor deze quiche met gekarameliseerde uien (het recept gebruikt magere melk maar wij zien daar geen reden toe :)).

 
KoolMilo Buur