Pastinaak

 

Pastinaca sativa

Lijkt op:

Knolselderij

Een snelle introductie

Pastinaak is een langzaam groeiende plant, die bijna een volledig seizoen nodig heeft om te rijpen! De wortels, die eruit zien als witte “wortels” worden pas in de herfst dikker en kunnen dan bewaard blijven tot het eind van de winter. Als het kouder wordt worden de pastinaken zoeter, dus het zou je kunnen opvallen hoe de smaak zich ontwikkelt gedurende de herfst en winter. Wij denken dat de pastinaak bij uitstek geschikt is om te roosteren in de oven aangezien de gronderige, zoete smaak baat heeft bij een beetje karamelisatie (en de uiteinden worden verslavend lekker knapperig!). De bladeren van de pastinaak zijn niet eetbaar en kunnen de huid zelfs irriteren, daarom dragen we altijd handschoenen bij het uitdunnen, wieden en oogsten ervan.

Bewaren

Pastinaak kun je makkelijk een week of twee in de groentelade bewaren.

Seizoen

Herfst tot winter

Bereidingssuggesties

Pastinaak smaakt zoet en gronderig en dat gaat goed samen met sinaasappel, appel en met ahornsiroop (om maar een paar dingen te noemen). Sommige mensen schillen de pastinaak, maar wij vinden dat goed borstelen wel genoeg is. Roosteren in de oven is onze favoriete manier om ze te bereiden, je kunt dat op allerlei manieren doen (zie wat recepten hieronder).

Recepten

We vinden het vooral erg lekker om pastinaak te roosteren en dat kan op zoveel verschillende manieren! Bijvoorbeeld in dit recept voor in de pan geroosterde pastinaak met een sinaasappel glazuurlaag, of deze geroosterde wortels met pastinaak en komijn boter, of deze heerlijke in miso geroosterde pastinaak, of deze kruidige winterse groenten gratin (tweede recept) die zich goed laat combineren met veel andere wortelgewassen.

We kunnen ook dit recept van Ottolenghi aanbevelen voor in de oven geroosterde wintergroenten, die hij serveert met een heerlijke kappertjes dressing (recept komt uit het kookboek Plenty). Wij hebben de tomaatjes weggelaten (omdat pastinaak en tomaten nooit in hetzelfde seizoen verkrijgbaar zijn) en ook zonder was het bijzonder smakelijk!

Hier is een artikel van Hugh Fearnley Whittingstall, eigenlijk een liefdesbrief aan de pastinaak, met leuke recepten en inspirerende inzichten over deze groente.