Knolselderij
Lijkt op:
Selderij, pastinaak
Een snelle introductie
Knolselderij is een langzaam groeiend gewas, dat bijna het hele seizoen nodig heeft om te rijpen! We beginnen met de oogst in de herfst als de knol dikker wordt. Knolselderij is -zoals de naam al doet vermoeden- verwant aan selderij en de blaadjes en stelen kunnen op dezelfde manier gebruikt worden (ook al zijn ze wat taaier en daardoor niet bijzonder geschikt om rauw te eten).
Bewaren
Te bewaren in de groentelade van de koelkast voor geruime tijd.
Seizoen
Herfst tot in de winter.
Bereidingssuggesties
Wij roosteren de knol het liefst, of in zijn geheel of in stukken/plakken. Om hem in zijn geheel te roosteren kun je het beste niet de schil verwijderen, maar hem schoon schrobben met een groenteborstel (misschien moet je wel een gedeelte van de onderkant eraf snijden om alle aarde die tussen de wortels zit te verwijderen.
Probeer ook eens om blokjes geroosterde knolselderij toe te voegen aan een salade. Een van onze favoriete wintersalades is gemaakt met blokjes geroosterde knolselderij en korianderzaad, sumak, kort geroosterde stoofperen, rucola en een dressing van sinaasappel en balsamico (geitenkaas is er waarschijnlijk ook lekker bij). Een spelt salade met geroosterde groentes (selderijknol, rode ui, pastinaak en pompoen bijvoorbeeld) is ook een lekker hartig maal in de winter.
Recepten
Hier zijn drie verschillende recepten van Ottolenghi. En hier is nog een tip die we van een van onze leden doorkregen (ook al van Ottolenghi!): knolselderijsteak (erg lekker, niet zo goed voor de lijn, veel boter).
Of probeer deze knolselderijpuree met aardappel en appel, of deze salade met appel en krab en rauwe, geraspte knolselderij, of deze pittige gratin met wintergroenten (tweede recept).
Nog een geweldig recept is een in zijn geheel geroosterde knolselderij met eekhoorntjesbrood boter (pas de oventijd aan voor onze wat kleinere knollen) of deze hele geroosterde knol met ansjovis crème.
Of gebruik je zomer en herfst groenten in deze minestronesoep.