Lavas / maggikruid
Levisticum officinale
Lijkt op:
Selderij, peterselie
Een snelle introductie
Lavas kun je herkennen aan de holle stengel met een groene top die langzaam rood-groen kleurt naar beneden toe. Het heeft losstaande platte, groene bladeren die wat van peterselie weg hebben. Als je ze kneust produceren ze een sterke geur die op selderij lijkt. We voegen meestal maar een of twee takjes toe aan het groentepakket. Met een kleine hoeveelheid kom je namelijk een heel eind...
Bewaren
Bewaar in de groentelade van de koelkast
Seizoen
Lente tot herfst
Bereidingssuggesties
Lavas lijkt qua smaak op selderij, maar het heeft daarnaast een frisse toon van citrus en een hint van anijs. Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Recepten
Hugh Fearnley-Whittingstall geeft een paar recept suggesties in dit artikel over maggikruid (wij zijn vooral geïntrigeerd door de makreel en maggikruid quiche).