Salie

 

Salvia officinalis

Lijkt op:

Rozemarijn, thijm, oregano

Een snelle introductie

Samen met oregano, lavendel, rozemarijn, tijm en basilicum is salie een van de meest gebruikte kruiden van de mediterrane keuken. Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken. Wij koken het liever, in boter bijvoorbeeld! :)

Bewaren

Bewaar salie in een afgesloten bak in de ijskast of hang het op om te drogen op een donkere plek. Na het drogen kun je de salie in een dichte pot bewaren.

Seizoen

lente tot herfst

Bereidingssuggesties

Gebruik salie om geroosterd vlees en groenten op smaak te brengen, simpelweg door het toe te voegen aan je bakblik. Salie toevoegen aan het kookwater van bonen is een goede manier om de smaak in de bonen te laten trekken. Je kunt de blaadjes ook zachtjes bakken en ze zo omtoveren tot smakelijke, knapperige saliechips! Voor een overheerlijke en eenvoudige pasta saus laat je wat boter smelten en voeg je de salie toe zodat die zijn smaak kan afgeven. Doe dit mengsel bovenop de pasta, met name op de gevulde soorten zoals ravioli en strooi daar dan nog wat geraspte Parmezaanse kaas op!

Recepten

Aardappel gnocchi met boter salie saus

Een recept van Ottolengi voor pasta met walnoten en salie

Geroosterd varkensvlees met salie

Van salie kun je ook thee trekken!

 
KruidenMilo Buur