Koriander

 

Coriandrum sativum

Lijkt op:

Quilquina (qua smaak), peterselie

IMG_20190916_130616.jpg

Een snelle introductie

Koriander wordt vaak verward met peterselie. De makkelijkste manier om ze uit elkaar te houden is door even te ruiken en te proeven: koriander heeft een behoorlijk sterke smaak die licht zeepachtig is. Het plantje kan snel doorschieten (bloeien) als de temperatuur oploopt en de dagen langer worden, dus we kunnen het alleen in de lente en de herfst telen.

Bewaren

Bewaar koriander in een afgesloten bak in de ijskast

Seizoen

lente en herfst

Bereidingssuggesties

Koriander heeft een duidelijke, sterke smaak die aan verschillende gerechten iets fris kan toevoegen (niet iedereen houdt ervan, voor 25 % van alle mensen smaakt het naar zeep!). Het is een populair kruid in zowel de Latijns-Amerikaanse als de Aziatische keuken. Koriander kan goed gebruikt worden om allerlei gerechten af te maken zoals taco’s, curry gerechten, soepen, bij vlees en salades. Je kunt het fijnhakken met andere zachte kruiden, noten en olie om een eenvoudige dressing te maken. Soms zitten er bosjes koriander in het pakket waar de de wortels nog aan zitten, omdat die een van de ingrediënten zijn voor verschillende Thaise currypasta’s

Recepten

Goaanse vis curry

Gegrilde bieten met limoen salsa

Groente tajine met koriander (gebruik vooral verschillende groentes afhangend van het seizoen: meiraapjes, koolrapen, bleekselderij, kardoen, wortels, kool & aardappels zijn onze favorieten.

Ons eigen groene curry recept

 
KruidenMilo Buur