Baby snijbiet

 

Beta vulgaris subsp. vulgaris

Lijkt op:

spinazie, snijbiet

IMG_20200529_141553.jpg
IMG_20200622_115143.jpg

Een snelle introductie

Soms krijgt de zak met baby snijbiet een label ‘spinazie groen’ of ‘spinach greens’ in ons groentepakket. Daarmee bedoelen we dan dat ze smaken naar spinazie en ook zo gebruikt kunnen worden. We verbouwen zowel groene als rode snijbiet om als jonge blaadjes te oogsten en vaak tref je een mix van beide aan. Je kunt ze het beste koken (of bakken etc.) aangezien ze enigszins taai zijn als je ze rauw eet, maar het is ons opgevallen dat de meningen daarover verschillen.

Bewaren

Zoals met alle bladgroenten raden we je aan de snijbiet te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je het bijna een week bewaren.

Seizoen

Lente tot herfst (we verbouwen het voornamelijk in de lente)

Bereidingssuggesties

Baby snijbiet kun je het beste koken, in tegenstelling tot baby spinazie. Wij maken er graag een quiche van samen met geitenkaas, nootmuskaat en parmezaanse kaas. Of we gebruiken het om de italiaanse “malfatti” (letterlijk: “slecht gemaakt”) te maken met salieboter. Een verslavend gerecht!
Aangezien de bladeren wat steviger zijn dan normale spinazie kunnen ze langer gekookt worden en zijn ze ook erg lekker in soep. (Zie ons recept voor een soep met linzen en snijbiet)

Recepten

Probeer eens deze gratin met aardappels, snijbiet en sumac van Ottolenghi.

Hartige snijbiet en kikkererwten stoof.

IMG_20200529_143440.jpg

Simpele Japanse geblancheerde groentes

Aardappel en spinazie (of snijbiet) quiche

Ottolenghi’s Bkeila (heerlijke gekruide snijbiet stoof met aardappels en witte boterbonen).

Rachel Roddy’s knoflookrijke pasta met bladgroen (naar keuze) en ricotta

Koreaanse gemarineerde spinazie (of baby snijbiet)

Spanakopita (Griekse spinazie taart)

Een simpel recept voor aardappel ‘fritters’ met bladgroen dat ons werd aangeraden door een van onze leden. Een fijn recept om restjes groen mee weg te werken.

 
BladgroenMilo Buur