Nieuw zeeland spinazie
Lijkt op:
Spinazie, snijbiet, brandnetel
Een snelle introductie
Deze “spinazie”, die helemaal geen lid is van de spinazie familie, kun je langzamerhand vaker aantreffen in de (bio)winkel. In tegenstelling tot gewone spinazie die doorschiet als het te warm en zonnig wordt, kan deze groente heel goed tegen een zomers klimaat. De planten groeien snel en nemen uiteindelijk veel ruimte in, vaak wel een meter per plant. Als alles goed gaat kunnen we er de hele zomer en herfst van oogsten!
De bladeren lijken op spinazie en de smaak lijkt er ook erg op. De blaadjes zijn wat dikker/vleziger en groeien op dikkere stelen. Soms oogsten we alleen de blaadjes zonder de stelen en soms maken we bosjes met de stelen.
Bewaren
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de spinazie te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je het bijna een week bewaren.
Seizoen
Zomer en herfst
Bereidingssuggesties
De Nieuw-Zeelandse spinazie smaakt het lekkerst gekookt. Wij maken graag een pasta saus met knoflook, yoghurt en snel gebakken spinazie en chilivlokken. Het is ook lekker gebakken met wat knoflook als bijgerecht bij vis. Op een gegeven moment krijgt de Nieuw-Zeelandse spinazie bloemknoppen in de oksels tussen het blad en de steel. Deze knoppen zijn erg hard en moeten voor het koken verwijderd worden. Taaiere delen van de steel kun je ook beter weglaten.
Recepten
Probeer eens deze gratin met aardappels, spinazie en sumac van Ottolenghi.
Hartige snijbiet (of spinazie) en kikkererwten stoof.
Simpele Japanse geblancheerde groentes
Aardappel en spinazie quiche
Ottolenghi’s Bkeila (heerlijke gekruide spinazie stoof met aardappels en witte boterbonen).
Rachel Roddy’s knoflookrijke pasta met bladgroen (naar keuze) en ricotta
Koreaanse gemarineerde spinazie.
Spanakopita (Griekse spinazie taart)
Malfatti met salieboter