Daikon
Lijkt op:
Meiraapjes, rammenas, radijs
Een snelle introductie
Daikon is een nieuwe groente voor ons en voor veel van onze leden. We zijn ermee begonnen in 2020 en heel blij om te zien hoe goed het groeit! De daikon die je kunt vinden in Aziatische winkels is meestal behoorlijk groot, maar die van ons zijn wat kleiner, waarschijnlijk ook omdat ze groeien in klei. Daikon ziet er misschien uit als een enorme witte wortel maar het smaakt meer als een heel sappige en milde raap. Dit jaar (2022) verbouwen we ook een kleine daikon die groen van buiten is en roze van binnen.
Bewaren
Je kunt de daikon vrij lang bewaren in de groentelade van de koelkast. (Haal het loof er wel af, anders wordt de daikon snel slap omdat het water via de bladeren kan verdampen).
Seizoen
Zomer tot herfst
Bereidingssuggesties
Daikon smaakt zacht pittig en heeft een sappige en knapperige structuur. We eten het graag rauw in salades (geraspt of in dunne plakjes) maar je kunt het ook koken. Schillen kan maar hoeft niet. Soms wordt de daikon ontdekt door beestjes in de grond die er kleine tunnels in maken, je kunt die lelijke plekjes er gewoon uitsnijden, de rest is prima te grbuiken.
Recepten
Maak deze klassieke Chinese hartige daikon cake.
Ingemaakte daikon, op zijn Koreaans.
Gestoofde daikon met paksoi en edamame (verse soja bonen).
Geraspte daikon salade met rijstazijn.
Gebruik daikon in deze heerlijke vegetarische tajine.
Fermenteer geraspte daikon (je kunt gember en knoflook toevoegen als je wilt) of maak deze snelle pickle met azijn die net zo lekker is. Wij maken deze pickles soms met extra chili en kardemon en dienen ze op met falafel.
Rooster ze met honing!
Ottolenghi’s recept voor pittige meiraapjes werkt ook met daikon.
Soepen: Ook al staat het niet in het originele recept, kun je heel goed daikon, rammenas of meiraap toevoegen aan deze soep, met kip of tofu en noedels. Of voeg de raapjes toe aan deze miso soep (die smaakt ook prima zonder de tonijnvlokken en kombu). Je kunt ook kiezen voor deze Chinese soep die op smaak wordt gemaakt met steranijs en Sichuan peper (dit recept bevat kip, maar met behulp van een goeie vegetarische bouillon kan je hier ook van genieten als vegetariër). Óf je gaat voor een Italiaanse Minestrone soep.
Recepten voor het bladgroen van de daikon: Een tip van een van onze leden is dit recept voor saag paneer dat je met allerlei soorten (en combi’s) van bladgroen kan maken. Een andere aanrader is dit simpele recept voor aardappel ‘fritters’ met bladgroen. Een fijn recept om restjes groen mee weg te werken.