Aubergine

 

Solanum melongena

IMG_20200724_164635.jpg

Een snelle introductie

We telen verschillende soorten aubergine in onze kassen: de veel voorkomende, bijna zwarte variëteit die in supermarkten te vinden is, de Italiaanse 'Tonda Bianca Sfumata di Rosa', een prachtige witte en paarse variëteit die kleiner en ronder is en dit jaar voor het eerst ook de ‘graffiti aubergine’. Ze kunnen op vrijwel dezelfde manier worden gebruikt.

Bewaren

Er is enige discussie of aubergines in de koelkast moeten worden bewaard of niet. We vinden zelf dat ze goed in de koelkast kunnen worden bewaard zonder dat het de smaak erg beïnvloed.

Seizoen

Zomer tot midden-herfst

Bereidingssuggesties

Aubergines zijn sneller te bereiden als ze in blokjes (of in plakjes) worden gesneden en gezouten voordat ze worden bereid, omdat het zoutingsproces de aubergine 'voorkookt'. (Als je hiervoor veel zout hebt gebruikt, moet je er wat van afspoelen voordat je ze in de pan gooit.) We hebben onlangs ontdekt - dankzij Ottolenghi - dat gestoomde aubergines een andere heerlijke en lichte manier zijn om deze zomergroente te bereiden.

Recepten

Als je gestoomde aubergines nog niet hebt ontdekt dan raden we je dit recept aan met bosui, sesam en soja saus. Zo lekker!

Geroosterde aubergines met linzen en tahini saus.

Moussaka (vervang een of twee aubergines met courgette als je niet genoeg aubergines in je pakket hebt)

 
vruchtgroentenMilo Buur