Kapucijners

 

Pisum sativum subsp. arvense

Lijkt op:

Erwten

IMG-20200613-WA0019.jpg

Een snelle introductie

Kapucijners zijn een Nederlandse variant van grauwe erwten en zijn iets meer zetmeelrijk dan gewone erwten. Hun peulen zijn donkerpaars, maar de verse bonen zijn groen. Eenmaal gedroogd verliezen ze hun felle kleur en worden ze lichtbeige. Hoewel sommige erwten rauw gegeten kunnen worden, raden we je aan om kapucijners te koken omdat ze wat minder zoet en iets meliger zijn.

Bewaren

Kapucijners blijven een paar dagen goed als je ze in een papieren zak in de koelkast bewaart.

Seizoen

Late lente / vroege zomer

Bereidingssuggesties

Om kapucijners te koken, haal je ze uit de boon en doe je ze in een pan met kokend gezouten water. Kook de erwten ongeveer 5 a 10 minuten, tot ze gaar zijn. De erwten kunnen op smaak worden gebracht met boter, kruiden of, volgens het traditionele Hollandse gerecht, met spekjes.

Recepten

Hier vind je verschillende recepten met erwtjes of kapucijners, vooral het laatste Gnudi recept (een soort naakte ravioli…) met citroen en ricotta vinden wij er goed uitzien!

Zie het tweede recept voor dit makkelijke bijgerecht met erwten of kapucijners en gekarameliseerde uien.

Probeer een deze ongewone combinatie van smaken met dit recept voor aardappels met erwten (of kapucijners), ingelegde citroen en koriander.

Of ga voor deze vegetarische Indiase klassieker: Mattar paneer (erwten en paneer curry)