Chinese kool

 

Brassica rapa subsp. pekinensis

Lijkt op:

Paksoi, tatsoi

Een korte introductie

Chinese kool is een knapperige koolsoort met een hoog waterpercentage. Het kan rauw worden gegeten, hoewel het vaker wordt gekookt en gebruikt in wokgerechten. Het groeit in de herfst, maar moet wel voor de eerste nachtvorst worden geoogst.

Bewaren

Chinese kool is goed te bewaren in de groentelade van de koelkast

Seizoen

Herfst

Bereidingssuggesties

Chinese kool is geweldig in roerbakgerechten en voegt een knapperige textuur toe (net als paksoi). We gooien graag grotere stukken Chinese kool in een zeer hete pan, bakken ze een minuut of twee, voegen fijngehakte knoflook en gember toe en bakken alles samen nog een paar minuten. Voeg op het einde wat sojasaus toe en haal de pan van het vuur. Zo blijven de stelen knapperig en geven ze een mooie textuur aan roerbakgerechten of noedelsoepen. Chinese kool kan ook in salades worden gebruikt mits je hem goed fijn snijdt. We voegen er graag een caesar saladedressing aan toe.

Recepten

Hier een geweldig recept voor een wokschotel met citroengras door Nigel Slater. Kan met allerlei verschillende soorten bladgroen!

Geroerbakte kool met knoflook en vissaus (voor een vega variant kun je in plaats van vissaus het vocht van kimchi gebruiken).

Het duurt even om te maken maar het is wel verschrikkelijk lekker: Japanse Dumplings met kool en varkensvlees (Gyoza).

Veganistische paddenstoelen, udon en kool soep. Deze soep kun je met allerlei verschillende groentes maken, denk aan meiraapjes, mosterdblad, pompoen, rammenas etc.

Pad Thai met welke groentes je maar wil :)!

Maak kimchi en gebruik die vervolgens om deze lekkere pannenkoekjes mee te maken (met of zonder varkensvlees).

Een tip die we binnen kregen van een van onze leden: roerbakken met Koreaanse gochujang chili pasta