Basilicum

 

Ocimum basilicum

Lijkt op:

Thaise basilicum

basil (1).jpg
IMG-20190702-WA0020.jpg

Een snelle introductie

Basilicum is een van de populairste kruiden uit de mediterrane keuken. De bladeren zijn zacht, helder groen en langwerpig met een puntig eind. Sommige variëteiten hebben paarse blaadjes, die hebben vaak een wat zachtere smaak.

Bewaren

Bewaar basilicum in een afgesloten bakje in de ijskast

Seizoen

Zomer

Bereidingssuggesties

Basilicum is het perfecte kruid op de caprese salade (tomaat & mozerella) of op een pizza. Je kunt het ook toevoegen aan tomatensaus, maar het verwelkt snel als je het meekookt.
Basilicum kennen we waarschijnlijk het best van de pesto. Pesto kun je op de traditionele manier maken met een vijzel & stamper, maar met een blender of een keukenmachine gaat het ook heel goed. Meng een bosje basilicum met rauwe knoflook en pijnboompitten (of andere noten) en een ruime hoeveelheid geraspte Parmezaan. Doe er zout bij en olijfolie. Als je de pesto wilt bewaren in de koelkast (kan zeker een week bewaard) zorg er dan voor dat je de bovenkant van de pesto afgedekt met olijfolie om te zorgen dat de basilicum niet bruin gaat kleuren.

Recepten

Hoe maak je de perfecte soupe au pistou?

Hoe maak je pesto

Ottolenghi's gegrilde courgette salade met basilicum en hazelnoten

 
KruidenMilo Buur