Citroen verveine

 

Aloysia triphylla

Lijkt op:

Munt, citroen melisse, citroengras

Een snelle introductie

Citroen verveine groeit het hele jaar door en overleeft onze mildere winter. Wij houden van de geur en laten het vaak trekken in ons drinkwater in de zomer. We drogen ook een aantal bossen om in de winter kruidenthee van te maken. De blaadjes zijn wat taai en niet lekker om zo te eten, je kunt ze het beste gebruiken om water en siropen smaak mee te geven.

Bewaren

Bewaar in de koelkast in een afgesloten bakje of hang weg om te drogen (niet in het zonlicht) en bewaar daarna in een gesloten doos.

Seizoen

Late lente tot herfst

Bereidingssuggesties

Citroenverbena wordt vaak gebruikt in marinades en pekels en doet het bijzonder goed met vis, kip en varkensvlees. Het kan ook bij toetjes gebruikt worden door het toe te voegen aan de room bij desserts gebaseerd op custard, zoals crème brûlée en panna cotta, of aan de slagroom voor het kloppen. Of je maakt er een siroop van waarmee je cakes overgiet na het bakken, ook lekker!

Recepten

Meestal maken wij thee met verveine: je hebt maar enkele blaadjes nodig voor een kop thee. Geen thee liefhebber? Klik op deze link voor een frambozen en verveine toetje met slagroom. Dit sorbet ijs met frambozen en verveine (het schijnt een goede combinatie te zijn) ziet er ook erg lekker uit!

 
KruidenMilo Buur