Witte kool

 

Brassica oleracea var. Capitata f. Alba

Lijkt op:

Rode kool, spitskool, savooikool

Een snelle introductie

De dicht opeengepakte lichtgroene bladeren van de witte kool vormen als het goed is een vrij grote krop. Helaas wil bij ons de kool ook wel eens niet echt al kool groeien en blijven de kroppen wat klein (maar wel lekker!).

Bewaren

Goed te bewaren in de groentelade van de koelkast

Seizoen

Zomer tot winter

Bereidingssuggesties

Als je de witte kool rauw wilt gebruiken, begin dan met het wegsnijden van de hardere buitenste bladeren (gooi ze niet weg want ze zijn heerlijk als ze langzaam gestoofd worden!). Snijd wat je over houdt in vieren en hak of rasp de parten fijn. Meng voor een eenvoudige sla de geraspte kool met andere groenten zoals wortels en bieten en een dressing bestaande uit mayo, azijn, zout, peper en andere gewenste kruiden zoals karwijzaad of venkelzaad. Witte kool kan ook goed worden gestoofd met boter of olijfolie en wordt dan heerlijk zoet (vooral een fijne tip voor de taaie buitenste bladeren). Wij gooien er daarna vaak nog een handje rozijnen of walnoten door. Dit soort bereiding gaat goed samen met vlees, aardappelen of geroosterde groenten.

Recepten

Twee tips van een van onze leden: gegrilde kool met citroen en ansjovis boter. Vooral goed als je kleine kooltjes hebt! Of een heerlijk kool stoofpotje met bonen.

Lo Mein (noodles met geroerbakte kool en bosui)

Kebab met makreel en kool (tweede recept op de lijst)

Meester de kunst van het roosteren van kool

Gegrilde kool met een pittige Thaise dressing

Kool en gekarameliseerde uien quiche (dir recept gebruikt magere melk maar wij zien daar geen reden toe :).

Maak zuurkool of kimchi en maak er daarna deze dumplings of pannenkoekjes mee.

Poolse aardappel, Kielbasa en kool soep (Kapusniak)

Okonomiyaki (Japanese kool pannenkoekjes)

Ottolenghi’s gestoofte kool met gember crème en chili olie (wie anders bedenkt zo'n zotte combinatie?!). Zie het tweede recept op de pagina.

 
KoolMilo Buur