Aardpeer

 

Helianthus tuberosum

Lijkt op:

Aardappel, pastinaak

Een snelle introductie

De planten van de aardpeer lijken een beetje op zonnebloemen met iets kleinere gele bloemen (die eetbaar zijn en soms in de salademix terecht komen). Onder de grond beginnen zich in oktober knollen te vormen die we tijdens de winter maanden uitgraven. Aardpeer is een typische winter knol en doordat de smaakt notig en aards is, is hij heel goed te gebruiken in romige soepen en ovengerechten. De knollen hebben links en rechts allerlei bulten en lijken daarin een beetje op gember maar ze smaken heel anders. Ze kunnen beter niet rauw gegeten worden.

Bewaren

Bewaart zich goed in de groentelade van de koelkast

Seizoen

Van eind oktober tot maart.

Bereidingssuggesties

Aardperen zijn heerlijk als je ze roostert in de oven met een beetje olie en tijm. De fluweelzachte aardpeer soep is ook een klassieker. Wij maken ook graag een gratin van aardappels met aardpeer, prei, tijm en witte wijn. Nog een andere mogelijkheid: kleine blokjes bakken en bij de risotto.

Recepten

Probeer deze aardpeersoep, hartig en verwarmend, of deze heerlijke ‘geplette’ aardperen. Een andere aparte mogelijkheid is aardpeersoep  met hazelnoot en spinaziepesto (helemaal onderaan de pagina).