Bieten
Lijkt op:
Wortels, snijbiet
Ook wel:
Kroten
Een snelle introductie
Bieten hebben een typerende donkerrode kleur, maar er komen ook meer en meer variëteiten met andere kleuren op de markt. Wij houden met name veel van de roze en wit gestreepte chioggia biet uit Italië. Bieten zijn vooral populair in Oost-Europese gerechten zoals borscht en doen het goed met kruiden zoals dille en munt. Je kunt ze zowel rauw als gekookt eten. De groenrode bladeren lijken heel erg op snijbiet -die twee zijn ook nauw verwant aan elkaar- en zijn ook eetbaar en heerlijk! Bieten hebben een gelijksoortige vorm als rapen en radijzen, maar ze zijn niet verwant. De smaak is geheel eigen: notig en gronds.
Bewaren
Verwijder de blaadjes van de bieten direct als je het groentepakket uitpakt. Als je ze eraan laat zitten drogen de knollen binnen een paar dagen uit en verschrompelen ze. De bieten zelf kun je in de groentelade bewaren. De blaadjes bewaar je het best in een gesloten bak in de koelkast.
Seizoen
Einde van de lente tot winter
Bereidingssuggesties
Ook al kun je bieten in principe rauw eten zijn niet alle bieten hier heel geschikt voor. We raden je aan ze eerst te proeven voor je besluit of je ze kookt of door de salade doet. Je kunt bieten koken, bakken, stomen, stoven, grillen en zelfs als sap drinken! Wees voorzichtig als je ze bereidt want het rode sap maakt makkelijk vlekken op je kleren, huid en keukengereedschap.
Bieten smaken geweldig uit de oven, geserveerd met een dip of saus (bv een salsa verde of een yoghurt en knoflooksaus). Een tip van een van onze leden: rooster de bieten in de oven en serveer ze met balsamico en feta kaas, heerlijk!
De bladeren kun je net als snijbiet gebruiken en bijvoorbeeld bakken in wat olijfolie en knoflook.
Recepten
Op zoek naar het volmaakte borscht recept? Probeer dit klassieke recept of probeer de versie van Ottolenghi, die het midden houdt tussen een goulash en borscht en waarin hij granaatappel en chipotle gebruikt.
Nog een ander recept is deze bieten salade met yoghurt en dille (of munt), of probeer deze stoof van rundvlees en habanero (hete peper).
Wil je je bekwamen in de kunst van het bietenroosteren? Niet verder zoeken maar bekijk deze uitgebreide gids voor het roosteren van bieten.
Rode bieten hummus staat ook mooi op tafel!