Eetbare bloemen
Een snelle introductie
We hebben op de tuinderij veel bloemen staan, niet alleen om insecten aan te trekken, maar ook omdat ze zo mooi zijn en omdat veel ervan eetbaar zijn! Bijvoorbeeld de korenbloem, goudsbloem (calendula), diverse soorten Oost-Indische kers (nasturtium), kaasjeskruid (malva), bloemen van de zuring, afrikaantjes (tagetes) en viooltjes. Je kunt ze vinden in onze salademix, of verpakt in een kleine doorzichtige doosjes gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.
Bewaren
In een afgesloten bakje in de koelkast
Seizoen
Lente tot herfst
Bereidingssuggesties
De meeste van deze eetbare bloemen hebben een milde, zachte smaak, maar niet allemaal: Oost-Indische kers blinkt uit wat betreft haar pittige smaak (niet altijd de beste optie voor je dessert!) en de citroenafrikaantjes smaken sterk naar iets dat tussen citroen en coca cola ligt.
Voor de calendula, malva en de grotere afrikaantjes raden we aan alleen de bloemblaadjes te eten en het groene onderste gedeelte van de bloem te verwijderen omdat dat gedeelte wat taai kan zijn.
Bloemen zijn een makkelijke manier om een gerecht feestelijk en aantrekkelijk eruit te laten zien. Sprenkel een handje bloemen over je salade, versier een wit geglazuurde cake met kleurrijke blaadjes of plaats een enkele bloem op je dessert...
Recepten
Gebruik Oost-Indische kers (en andere bloemen) in deze mooie lente rolletjes.
IJsblokjes met bloemblaadjes.
Hier wat tips voor het decoreren van een geglazuurde taart met bloemen.
Prachtige zuurdesem crackers met eetbare bloemen.