Vlierbloesem
Een snelle introductie
Als de vlierbloesem in mei en juni bloeit ruik je dat in alle Amsterdamse parken en ook bij ons, in de Tuinen van West, staat het vol met prachtige struiken. De bloesem wordt vooral gebruikt om een heerlijke siroop mee te maken maar je vind onderaan deze pagina ook wat andere recepten. Vogels, vooral spreeuwen, zijn dol op de vlierbessen die in de late zomer aan de struiken verschijnen. Ook van de bessen kun je siroop maken maar wij vinden de bloesem eigenlijk het lekkerst. De bladeren zijn een beetje giftig dus die moet je niet eten (zullen ook niet in het pakket zitten). De takjes hoef je er niet af te halen voordat je siroop gaat maken maar ze zijn niet zo lekker om te eten.
Bewaren
Liever niet. Het beste maak je er gelijk siroop van of gebruik je de trossen binnen een dag of twee om mee te koken. Als je ze toch moet bewaren, doe dat dan in een afgesloten tupperware in de koelkast.
Seizoen
Mei en juni
Recepten
Om limonade te maken van 1 zakje vloerbloesem kun je dit makkelijke recept gebruiken. Je maakt er ongeveer een liter limonade mee. Het citroenzuur is optioneel (daardoor blijft de siroop een stuk langer houdbaar). Je kunt het vinden in veel Turkse winkels.
Lisa’s vlierbloesem beignets zijn ook heerlijk en feestelijk!
Vlierbloesem azijn is een leuke ontdekking die we vorig jaar deden. Tegenwoordig een van onze meest geliefde azijnen in onze keuken.
En het kon natuurlijk niet missen: de Hugo cocktail met vlierbloesem, prosecco en bruiswater (daarvoor moet je wel eerst de siroop (in het Engels cordial genoemd) maken).
Vlierbloesem in honing vinden wij ook wel lekker klinken.
Hier nog een heleboel recepten voor wie echt diep de vlierbloesem in wil duiken.