Tatsoi
Lijkt op
Paksoi, baby paksoi, mosterdblad, spinazie
Een snelle introductie
Tatsoi, met zijn donkergroene bladeren in de vorm van een rozet, is een van de mooiste groenten die we telen. De smaak is mild en de bladeren kunnen rauw gegeten worden als ze jong en mals zijn. We bundelen soms 2 of 3 tatsois bij elkaar, maar je vindt ze ook soms verpakt als losse bladeren in een zakje. Soms voegen we de bladeren toe aan een salademix. Wanneer tatsoi begint door te schieten, verschijnen er mooie gele bloemen. Soms voegen we nog een laatste bos van deze bloeiende tatsoi toe aan het pakket omdat de bloemen eetbaar en erg lekker zijn, let wel op de stelen: die kunnen dan soms taai worden.
Bewaren
Zoals met alle bladgroenten, raden we aan om tatsoi in koud water te wassen (we wassen wel voor op de tuin), daarna te drogen en in een afgesloten tupperware in de koelkast te bewaren. Op deze manier is het bijna een week houdbaar.
Seizoen
Lente en herfst
Bereidingssuggesties
Tatsoi is heerlijk in wokgerechten. We roosteren de rozetten ook graag in hun geheel in een hete pan en serveren ze met wat chili-olie erop. Als de tatsoi-bladeren jong zijn, voegen ze rauw een fijne crunch toe aan een salade.
Recepten
Hier is een goed recept voor een wokschotel met citroengras van Nigel Slater. Hij kan gemaakt worden met allerlei soorten bladgroen.
Hoe wok je groentes
Maak Mapo tofu en serveer het met gestoomde of gewokte tatsoi en witte rijst.
Gewokte kool met knoflook en vissaus (vervang de kool met tatsoi). Voor een vegetarische versie kun je de vissaus vervangen door wat kimchi vocht.
Veganistische paddenstoelen, udon & kool soep (deze soep kun je met allerlei verschillende ingrediënten maken, mosterdblad, tatsoi, meiraapjes etc.).
Vervang de boerenkool met tatsoi en kook het wat korter in deze simpele maar heerlijke pasta met bonen.
Vervang de ‘choi sum’ met tatsoi in deze zwarte peper kip met sojasaus boter (vervang de kip met tofu als je een vegetarische versie wil maken).