Kropsla
Lijkt op:
Bindsla, IJsbergsla, salade mix, veldsla, rucola, winter postelein
Een snelle introductie
We verbouwen verschillende soorten sla, die er allemaal iets anders uitzien. Soms oogsten we de hele krop en soms oogsten we door er alleen blaadjes af te snijden om een salade mix te maken. Zie voor bindsla, ijsbergsla en slamix hun aparte pagina’s.
Bewaren
Zoals met alle bladgroente raden we aan om de sla te wassen in koud water ( de ‘voorwas’ doen we op de boerderij) en dan de sla te drogen. Je kunt de blaadjes dan van de krop afhalen en ze bewaren in een afgesloten container (op die manier blijven ze vrij lang goed) of je kunt de hele krop in de groentelade van de ijskast bewaren.
Seizoen
Lente tot herfst
Bereidingssuggesties
Wij denken dat onze sla zich kenmerkt door zijn volle smaak en versheid en niet veel meer nodig heeft dan een goede olijfolie, een snufje zout en een lekkere azijn om er een heerlijke salade van te maken. Aangezien onze sla voor het grootste gedeelte buiten groeit en ze wordt blootgesteld aan “echte” weersomstandigheden zoals hitte, wind en kou, kunnen de blaadjes iets steviger aanvoelen dan de sla in de supermarkt, die vooral gekweekt wordt onder kunstmatige omstandigheden in kassen.
Wij hebben in onze keukenkast een pot met geroosterde zaden (zonnebloem, pompoen & sesam) om toe te voegen aan de salade, een aanrader!
Recepten
Hier delen we graag de basisregels van Stadsgroenteboer Andres om een stevige maaltijdsalade te maken.
Zorg ervoor dat je in ieder geval een paar van de volgende ingrediënten hebt:
-knapperige & sappige elementen zoals koolrabi, wortel en meiraapjes.
-pittige/kruidige elementen zoals mosterdblad, rucola of radijs.
-groene elementen zoals sla of het groen van de radijs (alleen als ze erg zacht zijn).
-elementen die zorgen voor vulling zoals geroosterde zonnebloempitten, walnoten, hazelnoten, kiemgroenten/scheuten, feta, tofu of paddenstoelen.
-een paar heerlijke eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid of rucola bloemen.
-een vinaigrette van goede olijfolie/azijn/mosterd/zout en peper en waar je verder nog zin in hebt.
En voila, daar heb je je salade. Eet smakelijk!